چرا زمین اینترنت زیر پای ما لرزان شد؟
توضیح: این یادداشت را سال گذشته برای هفتهنامه تجارت فردا نوشتم؛ سعی کردم توضیح دهم که چرا اینترنت زمین جدیدی در فعالیتهای اقتصادی است؛ به عبارتی کسانی که سعی میکنند اینترنت را ویران کنند مانند کسانی هستند که زمینهای کشاورزی را به جرم کشت خشخاش نابود میکنند.
از ورود جدی اینترنت به ایران ۲۰ سال هم نمیگذرد! این در حالی است که ۱۲۰ سال میشود که نفت به کلیدواژه حاکمان و مردم ایران تبدیل شده است. شاید اگر اینترنت در ایران هم پدیدهای ۱۲۰ ساله بود این چنین زمین اینترنت زیر پای ما لرزان نمیشد! شاید اگر اینترنت توسط دولتها در ایران جدیتر گرفته میشد اکنون تحریمهای جهانیان در زمینه اینترنت ایران جدیتر هم بود. هرچند فعلا نیازی به تلاش توسط دولتهای خارجی نیست و در ایران کسانی هستند که اینترنت را تحریم و این مهمترین زمین جدید بازی اقتصاد در جهان را نابود کنند.
این روزها اینترنت در ایران مانند زمینی مینگذاری شده است و اگر کسی بخواهد در این زمین فعالیت اقتصادی انجام دهد حواسش باید پرت خیلی چیزها باشد؛ همه فعالان اینترنت در ایران حضور در یک زمین پر از مین را انتخاب کردهاند. اگر این زمین محصولی بدهد فعلا خیلی بهتر از زمینهای دیگر نیست و اگر پای کسی روی یکی از این مینها برود حسابش با کرامالکاتبین است.
شرح ورود اینترنت به ایران در چند دقیقه
ایران نخستین کشور خاورمیانه بود که به اینترنت متصل شد، ولی امروز در بسیاری از شاخصهای مهم اینترنت اول نیستیم. اینترنت در ایران امروز به یک موضوع امنیت ملی تبدیل شده و همین باعث گشته بسیاری از فرصتهای اقتصادی فعالیت در بستر اینترنت در تنگنا قرار بگیرد. چه شد که اینترنت چنین مهم شد؟
سال ۱۳۷۱ دانشگاههایی مانند شریف و گیلان از طریق مرکز تحقیقات فیزیک نظری برای اولین بار به اینترنت وصل شدند. این نخستین تلاشهای ایرانیها برای اتصال به جهان سایبری بود. مرکز تحقیقات فیزیک نظری و ریاضیات که بعدها نامش شد پژوهشگاه دانشهای بنیادی، و البته شخص دکتر شهشانی نقش مهمی در اتصال ایران به اینترنت داشتند. اولین شرکت ISP هم سال ۷۳ در ایران راهاندازی شد: ندا رایانه.
ادامه…